Saps què és i com funciona una fossa sèptica? T’ho expliquem!
Una fossa sèptica és l’element primari que fa el tractament a les aigües residuals domèstiques.
Es tracta d’una càmera hermètica on s’hi emmagatzema i es tracten les aigües brutes. Dins aquesta fossa es fa la separació i la transformació de la matèria orgànica residual de les aigües brutes. Tenir una fossa sèptica és una manera senzilla i econòmica de tractar les aigües residuals. A més, sol ser la manera més adequada de tractar les aigües de les zones rurals o les residencials que estan apartades dels nuclis urbans.
Vist així, sembla senzill i ho és. El seu funcionament és molt senzill però el també val a dir que el tractament que se li fa no és el mateix que amb les estacions depuradores d’aigües residuals.
Per la fossa sèptica hi passen les aigües brutes. És a dir, els residus líquids d’un edifici.
Aquest tipus de fosses es poden construir al mateix lloc on s’han d’instal·lar i poden ser a mida. O també es poden comprar prefabricades. Aquesta última sol ser més petita, poden arribar a filtrar fins a mil litres. Per tant, si necessites una fossa amb més capacitat, et recomanem que l’encarreguis a mida.
Com funciona una fosa sèptica
Aquestes fosses tenen dues càmeres, la primera sol ser el doble de gran que la segona. S’uneixen amb el que es coneix com a “entre dues aigües” per tal que no es passin espumes i residus d’un costat a l’altra. Les dues càmeres han de tenir una boca de registre per poder sanejar els residus periòdicament.
La fossa funciona de tal manera que els residus sòlids, els llots i tot el que no es sigui net, anirà a parar al fons d’una de les càmeres. I, per altra banda, a la superfície hi flotaran les grasses i les espumes. Per tal que aquesta separació sigui la correcta, les aigües entren a les càmeres amb una entrada en forma de “T”, així no malmet cap dels procediments explicats anteriorment.
Hem d’afegir que és important que la fosa sigui de gran capacitat ja que, com més gran, més temps estaran els residus al fons i millor es separaran.
A més, és important que en cap cas s’hi evoquin residus sòlids. És a dir, qualsevol cosa que no sigui orgànica com bolquers, compreses, tovalloletes o tampons, per exemple. Aquest tipus de residus s’han de tirar a les escombraries de rebuig.
El buidatge d’una fossa sèptica s’ha de fer entre cada any o cada dos anys. Dependrà de l’ús que se li doni i de la seva capacitat. El buidatge es fa amb uns camions especials conduïts i manipulats per experts acreditats. Aquests camions tenen una bomba especial que extreu tot el residu sobrant i el porta a una depuradora. Mai, de cap manera, un mateix pot fer el buidatge i la neteja de la fossa.